torstai 6. tammikuuta 2011

Kastekakku ja vinkkiä kerroskakun rakennukseen...


Tällasen ihanuuden sain aika selkeittein toiveitten mukasesti rakentaa tänään ja kun kerroskakuilla on tää alku vuos ny menty, ni päätin ottaa muutaman rakennusvinkkikuvan...
40 hlö:n caipirinhamoussella täytetty kerroskakku...

Samoihin juhliin meni nää 40 jalkapohjapiparia...ONNEA ARIANNALLE KAUNIISTA NIMESTÄ !!!


Ja sitte niitä mun vinkkejä... ja huomakkaa, että teen tätä hommaa kyl työkseni, mut en ol koulutuksetani edelleenkään minkäänsortin leipuri. Kaikki ideat oon jostain joko bongannu tai kantapään kautta keksiny (en kuiteskaan yleensä monota kakkuja kantapäillä... ainakaan uloslähteviä ;)))

Alla siis vinkkejä mun tapaan kuorruttaa marsipaanipintanen kakku ja koota kerroskakku...
Kakun täytän melkeimpä aina ja väistämättä johonkin... mieluiten suoraan paistovuokaan tai sitte tällaseen renkaaseen (jossa myös tätänykyä melkeimpä kaikki pohjat myös paistan). Tällä tavoin kakusta tulee aina vatupassisuora ja liivatteella höystettyä täytettä voi laittaa runsaasti :)
Kreemitys... tää on yks ulkonäön kannalta tärkeimpiä töitä ja jos tässä hosuu, niin tuloksena on sutta ja sekunda !

Eli vähän niinku talonrakennus... vesieristyshommat pitää tehä kunnolla :)

Jos täyte on kovin löysän olosta, ni kreemipurkki vaan reilusti mikroon ja uusinta vatkaus. Sopivan löysä kreemi levittyy kyl siististi kakun, ku kakun pintaan (vaiks joskus usko meinaaki loppua). Mä käytän valmiskreemiä, mut ihan loistava vaihtoehto on se voi-tomusokeri kreemi !
Sitte ku jok'ikinen kuoppa on tasotettu alareunakoloja myöten, ni kakun voi roudata kylmiöön jäähylle... jos kakulle haluaa oikeen särmikkäät reunat, ni reunoille kannattaa laittaa inan verran reippaampi kerros tavaraa. Jos taas pyöristetyt, ni sen pyöristyksenki voi tässä kohtaa muokkailla jo kreemillä :)

Tähän kakkuun on tulossa sellanen välimuoto, eli jätin teräväks ja kohtuu ohkaseks noi reunat.

Jos kehtaat kantaa kakun pöytään pelkän kreemityksen jälkeen, ni sillon se on riittävä marsipaaninki alle ;)
Marsipaanin kaulinta... Meijän puljun ainut kunnolla tasanen pinta on pakastearkun päällä ja siin mä kaulin... Alustana silikonialusta, joka on loistava, mut ilmanki pärjää. Riittävästi tomppaa (tomusokeri) alle ja päälle ja sen ripottelen ain siivilän läpi, kos muuten tulee kikkareita ja sit palaa käämi :/ Vasemmas reunas näkyy toi rosterikaulin, joka on kans loistava... eli siin on painoa ittessään niin paljon, et se jo helpottaa hiukan työtä (kaulintakone olis kyl poikaa, sen verta on rannekipuja jo mulla;) ! Jos marsiklimppi on kovin kylmä ja sitä myötä taas kova, ni reippaasti taas seki mikron kautta, ni johan alkaa homma luistamaan :)

Ilmakuplia jos jostain syystä ilmaantuu kaulintavaiheessa, ni coctailtikulla piikitän ne pois ! Levyä kannattaa käännellä ympäriämpäri useaan kertaan... tällöin lopputulos on siisti sekä tasanen ja levy ei liimaudu sit vahingos jostain kohdasta alustaan kiinni =)

Kun kokoa on riittävästi, ni kakku haetaan jäähypenkiltä pyörivän alustan päälle kaulitun levyn viereen ja sitte vaan kädet kokonaisuudessaan kyynärpäitä myöden levyn alle. Siittä levy nakataan kauniisti kreemitetyn kakun päälle...
...näi ikkään :) Ja tän verta iso se saa ainaski olla, jotta lopputuloksesta tulee helpoiten siisti.

Jos haluaa ryppyset alareunat, ni ne saa helpoiten kaulimalla levyn liika ohkaseks tai jos marsia on liian vähän, eli ei tuu riittävästi kakun reunojen ylitte !
Silityslauta... yks parhaimpia keksintöjä ja näitähän saa lähestulkoon kaikista leivontatarvikekaupoista, jokaseen käteen  sopivia löytyy kyllä =) Tällä silitetään ilmakuplat pois... ja kun kreemipinta on riittävän kylmä, ni mahdolliset kuplat häviää ihan ittestään silityslautaa pyörittämällä ! Reunoihin ei saa täs kohtaa viel sorkkia :)
Nyt on reunojen vuoro... kämmensyrjällä mä painelen reunat tiiviisti kakkuun kiinni. Ylhäältä alaspäin ja koko ajan pyörivää alustaa pyöritellen... marsipaani vetäytyy kyl kauniisti, kun jaksaa vaan useita kertoja kieputella kakkua ympäri ja painelee tasasesti joka puolelta... jos tulee ryppy ja se kreemi oli kunnolla jäähdytetty, ni senkus kiskasee vaan marsipaania irti ja tekee uudestaan... niin kauan, ettei niit ryppyjä ole ! Tän jälkeen silityslauta taas kehiin ja silittelyä kakun ympäri, ni saadaan sieltäki ilmakuplat pois :)
Pitsapyörällä on hyvä pyöräyttää ylijäämämarsit pois...  ja leikkauskulman oppii treenaamalla :)
Lopuks taas silittelyä ja kakku kylmään =)
Kerroskakkujen välissä käytän täl hetkel näit Ikean pöytä tapletteja... siittä leikkaan ain sopivan kokosia ympyröitä kakkujen alle tueks...
Täst lähtee kerroskakun kakkos kerros... ja sama tehdään sit tietty ylimmälle jne...

Ja tos ekas kuvas kakku on nurin perin ja ennen reunavuuan poistamista ja kreemitystä (tää ihan vaan selvennykseks)...
Sit päästäänki jo kokoonpanovaiheeseen... Kakun päälle asennettavan seuraavan kakun vuoka tai rinkula (tai ihan mikä vaan saman kokonen juttu) laitetaan alemman kakun päälle ja "piirretään" terävällä veittellä sinne ura...
... noi'ikkään ja sitte toi keskiympyrä otetaan pois ja kun se kreemi oli taas ennen marsipaanin asennusta riitävän jäähdytetty, ni sen pitäis irrota ihan kauniisti, rikkomatta kreemipintaa laisinkaan :)

Tää kohta ei ol ihan välttämätön, jos oot ihan pomminvarma, ettei kakkua ol kostutettu liikaa, tai jos kakku syödään kohtuu nopeasti kokoomisen jälkeen... toisinsanoen, jos päälle asennettava kakku alkaa jostain syystä falskaamaan, ni se valuma tulee sit suoraan tän kakun reunoille ja se ei ol hyvä se :/
Grillitikut on tukikeppeinä ihan loistava ja taloudellinen ratkaisu... valmiita tähän tarkotukseen valmistettuja tikkuja/keppejä/putkiakin on olemassa... mu mä käytän näitä, kun ne jäävät piiloon !
Tikut leikataan sopivan mittasiks... kannattaa merkata vaikkapa tussilla ensteks merkki, poistaa tikku kakusta ja leikata vasta sitte, muuten on puusälää koko kakku täynnä ;) Ja toi pituus kannattaa jättää muutamaa milliä kakkua korkeemmaks, sillon tikut on helpompi poistaa kakun syönnin yhteydessä.
Etukäteen kantsii suunnitella, mitkä kohdat viimeistelystä tekee kokoomisvaiheessa ja mitkä sit vast lopussa... maltti on valttii ja helpottaa kummasti, kunnei tartte räpeltää sit kiukuspäissä, ku kaik kakut on päällekkäin ;)
Eli esim. tällaset pystyviivat kannattaa laittaa täs kohtaa, ni saa reunat siististi ja varmasti piiloon...
Sit nakataan kakkoskerros aluslevyineen päälle... jos se on kunnolla kylmä ja järkevän kokonen, ni sen voi nostaa ihan tosta vaan käsines mut joku lasta (palettiveitti tai paistinlasta esim) on hyvä olla ainaki henkisenä tukena ;)

Kakkoskerroksen pinnalle tehdään taas sama setti, ku tohon alimpaanki... eli ympyrä pois päältä ja grillitikut paikalleen ja sit ei muuta ku ylimmän kimppuun !
Taiteellinen vapaus irti ja räpeltämään lopullista pintaa...
Pruuttauksia voi tehdä pikeerillä tai kreemillä :)So däär :)


Ja tämän tuhoominenhan tapahtuu käänteisessä järjestyksessä, eli ylhäältä alaspäin !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti