torstai 20. maaliskuuta 2008

PeruskakkupohjaJa näin minä sen teen...
Aloitetaanpas tarvikkeista, ilman näitä, ei kakkupohjaa:
-Munia
-Sokeria
-Vehnäjauhoja
-Perunajauhoja
-Leivinjauhetta
-Voita
-Mannaryynejä
-3 saman kokoista mukia/lasia tai mittaa
-Vatkauskulho
-Vispilä tai sähkövatkain
-Vuoka
-Uuni (mielellään sähkö sellainen, se on helpompi)

Sitten asiaan:

Voitele ja mannaryynitä uunivuoka sekä laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Mun lasit on noin 2,5 dl vetosia, sen mukaan siis nyt mennään.
Laita ensmäseen lasiin niin paljon munia kun siihen mahtuu (tänään mulla meni viis).
Toiseen lasiin puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja.
Kolmas lasi täytetään puoleenväliin asti sokerilla.
Siis perus vanha ohje, kaikkia saman verran, paitsi sokeria. Syystä että: jos laittaa sokeria saman verran kuin muita, niin kakku nousee kyllä uunissa hienosti, mutta uunista ulostulon jälkeen lässähtää pomminvarmasti.

Sitten hommiin... Vatkaa sokeri ja munat kunnolla. Tarkoittaa, että väri muuttuu selvästi vaaleammaksi ja taikina tulee kunnolla ilmavaksi ja kovaksi. Välillä parikyt minuuttia ei oo ku näyttää. Vanhemmat ja kylmät munat vatkautuu mun kokemuksen mukaan paremmin. Leivontajuttuihin ei siis kannata käyttää just munittuja munia.

Vehnä ja perunajauho kaadetaan toiseen keppoon ja päälle pari teelusikkaa leivinjauhetta. Ne sekoitetaan sitten keskenään. Leivinjauhe ei oo pakollinen, mut varmistaa ettei tuu lättykakkua.
Jos haluu suklaapohjan, niin sekaan muutama ruokalusikallinen tummaa kaakaota.

Jauhoseos siivilöidään munasokerivaahdon sekaan. Ja siivilöidään siksi, että muuten joku onnekas syöjä saa suuhunsa jauhopallon ja meinaa tukehtua siihen... leipuria osotetaan sormella ja todetaan syylliseksi.

Sitten vaan rohkeasti käsi sekaan (muista pestä kädet). Pidän tätä parhainpana sekoitusmuotona. Ei jää sitten niitä jauhopalloja eikä jauhoja kulhon pohjaan. Näppituntuma on siis hyvä juttu.

Sekoituksen jälkeen taikina kaadetaan hyvin voideltuun ja ryynitettyyn vuokaan. Tämä satsi (siis mittamukin ollessa se 2,5dl) sopii komiasti vuokaan jonka halkasija on 27cm ja korkeus 6cm.

Matka jatkuu siitä sitten uuniin. Siellä se paistuu ja kohoaa puolisen tuntia.
Ei kannata mennä välillä availemaan uuninluukkua, järkevämpää on pestä etukäteen uunin lasi ja kattella siitä sitten tätä ihmeellistä tapahtumaa. Kakku ei siis pidä lämpötilan vaihtelusta ja reagoi yleensä muuttumalla lättykakuksi.

Ollessaan kypsä, kakkupohja näyttää tältä.
Eli kaunis kullanruskea pinta ja irtoilee hienosti vuuan reunoilta.
Nosta vuoka pöydälle ja anna lämmön tasaantua viitisen minuuttia. Tässä vaiheessa kakku lässähtää hieman, mutta näillä ohjeilla tehtynä vain sen verran mitä on "liikaa" uunissa noussut.

Kumoa kakkupohja jollekkin alustalle, mitä voit näppärästi tarpeen tullen siirrellä ja
ZADAA... meillä on kaunis tasapintainen kakkupohja odottamassa täyttöä ja koristusta.

Edellä mainituin ohjein teen kakkuja nykyään. Nuorena tyttönä laitoin kaikkia aineita saman verran ja yhteen keppoon, vatkasin käsin ehkä viitisen minuuttia ja tälläsin uuniin. Käsittämätöntä kyllä, nekin pohjat nousi. Eli voi olla, että teen nykyään tuhaa työtä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti