tiistai 25. marraskuuta 2008

Piparkakkutaikina + vaihekuvia =)No niin... sain napattua muutaman toimivan kuvan muumitalon valmistuksesta, en likimainkaan kaikista vaiheista... mut sieltä täältä =)

Mut alotetaan siit piparkakkutaikinaohjeesta... se nyt tän vuodenajan tärkein resepti. Tää ohje ei ol pelkästään hyvän makunen vaan myös laatunsa vuoks ehdottomasti paras (sanoo Rouva V). Talon osat pysyy mallissaan, eikä turpoile pellillä ;)

Piparkakkutaikina:
300 g   margariinia
1,5 dl   siirappia
4 dl   sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta (jos ei ol, ni 2 tl neilikkaa)
2 tl inkivääriä
3 kananmunaa
2 tl soodaa (eikä sitte hitustakaa enempää)
1,5 (n. 800 g) vehnäjauhoja

Kuumenna kattilassa margariini, siirappi, sokeri sekä mausteet. Jatka sekottamista/kuumentamista, kunnes sokeri on kokonaan sulannut. Jäähdytä haaleaksi.
Sekota munien rakenne rikki ja lisää jäähtyneeseen, muttei vielä jämähtäneeseen siirappiseokseen.
Lisää sooda vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita jauhot siirappimunaseokseen mielellään jollain sähkösellä keittiökoneella... riski mieski tähän hommaan sopinee =)))
Anna taikinan maustua ja kiinteytyä seuraavaan päivään.

Sitte vaan kaulimaan, leikkailemaan piparitalojen osia ja paistelemaan =)
Täst taikinast voi tehä kyl ihan tavis pipareitaki...

Paistaminen: isot osat 175 asteessa n. 12 min (riippuen uunista)
ja pienet osat samassa lämmössä n. 8-10 min.

TÄRKEÄÄ: Piparkakkutalojen osia tehtäessä pitää olla tasanen (ei siis moneen kertaan käytetty) pellin pohjan kokonen leivinpaperi. Silikoninen tai tefloninen jos on tarjolla, ni kannattaa käyttää sellasia :)
Taikina kaulitaan suoraan sille uuniin menevälle paperille tai alustalle, näin osat pysyy suorina ja oikeen mallisina. Taikinalevyn tulee olla kaulittu tasapaksuksi n.3 mm levyksi... joka kohdasta :)

Ja sit muutama vaihekuva...

Täs ekas kuvas, joka oliki ainut taikinakuva valmistuu muumitalon käkikellon etuosa. sihe härdelliin mul ei ollukkaa mittää kaavoja, vaan vapaalla kädellä niitä leikkelin :) Etuosan lisäks lippaan tuli kaks reunapalaa ja kaks kattopalaa...


Vasemmassa kuvassa sillan osat (ei iha kaikki) paiston jälkeen ja oikeessa sitte koristeltuna... Tein ne 26 muumitaloa ja jokaseen tuli yks silta. Yhteen siltaan tuli 9 astinlautaa ja jokaseen 2 sokerihelmeä ja reuna paloihin molempiin 9 sokerihelmeä... ja yhteensähä tämä tekee 936 hopeista sokerihelmeä pinseteillä asetettuna ;)
Kuivumisen jälkeen liimasin osat pikeerillä kasaan, tähän hommaan en tehny mitään telinettä... ois ollu iha kätevä, mukku laiska o :)  
Hovi tuorejuustopurkin kannen puolikas toimis muute tässä kohtaa sillan kaariosan muottina :)


Yhteen muumitaloon tuli viis seinää, josta kahessa on ovi... ikkunoita satsissa on yhteensä 12 ja jokasessa ikkunassa tietty 4 ruutua... Seiniin tein muotin pellinpalasta, sellasen suorakulmion. Ikkunoihinkaan mulla ei ollu muottia vaan tasapäisellä marsipaanityökalulla painelin taikinaan kolot. Yhteen ikkunaruutuun tuli siis 4 painallusta ja kun joka ikkunassa on neljä ruutua ja ikkunoita se 12 ja taloja 26, ni yhteensä painalluksia oliki sitte jo 4992 kpl + oviaukot (hitto, mä kuulostan iha mun matikan opelta).
Kerran oon koklannu valmista muumitalomuottisarjaa, mut se ei ollu mun juttu. Taikina ei meinaan muoteista irronnu sitte kiveelläkää ;/
Seinäpaloihin pruuttasin tuollasia pikeeriviivoja. Seinäpikeerien kuivuttua ikkunoiden ja ovenpielien ympärystät koristelin valkosella pikeerillä. Jokaseen "saumakohtaan" laiton taas hopeahelmiä... yhteen ikkunaan siis 9, yhteen taloon yhteensä 108 ja kaikkiin 26 talon ikkunaan 2808 kpl. Oviin helmiä meni vaihtelevasti vähintään kuiteski 13 per oviaukko + oviin itteensä muutama.
Verannasta ei kans vaihekuvia löytyny... mut helmiä meni niihin 20 per talo... eli 520 yhteensä =D


Taloa ja kattoa varten rakensin tällaset pahviset kokoamistelineet. Liimasin osat täl kertaa pelkällä pikeerillä, joka oikeen paksusena liimaa tehokkaasti ja kohtuu nopeasti. Kaupan valmiskuorrute kuivaa hitaasti, eli sitä en liimaamiseen suosittele :) Lautasella näyttää olevan kaikenlaista sälää, niit mä käytin apuna jos seinä ei jostain kumman syystä ollukkaa ihaiha suora ;)
Tän telineen päällä osat vaan "harsitaan" kiinni sieltä täältä tai siksakkina ohkasesti ylhäältä alas... lopullinen paksu pruuttaus tehdään vast ihan lopus =)

 
Tikasaskelmiin painoin reijät ennen paistoa lääkeruiskun päällä... jokunen meni kuiteski umpeen paistossa, eli saksien kärjellä pyörittelin ne reijät sitte suuremmiks :) Neulalla pujottelin villalangan paikoilleen ja tipat pikeeriä pitää askelmat paikoillaan.


Tässä sitte yks mökki valmiina... vaaleenpunanen sellanen =)

Lyhykäisyydessään siis : Osien paisto (talo, ku talo)... koristelu, kuivatus, talon kokoaminen ja viimeistely koristelu (esim. muhkeempia pursotuksia tai tomusokerin tai kimalteitten ripottelua) 8D

Sopivan pikeerin teko on sellanen juttu, et sihen ei tarkkaa ohjetta pysty antamaan... Noihin muhkeisiin pursotuksiin meni suurinpiirtein tällaset suhteet: 4 valkuaista, 750g tomusokeria ja 1/4 tl leivinjauhetta... Munanvalkuaisten koko on oikeestaan se määrittelevin juttu ja testaamalla eri paksuuksia, löydät sopivan pikeerin :) Kylmä pikeeri on jäykempää ja käsissä pursotuspussukka notkistuu nopeesti =D
Sula kuuma sokeri on kans iha hyvä vaihtoehto liimata osia (hiuka nopeempi), mut viime vuodesta kävi sellanen ilmi, että pikeerikoristelut imee itteensä sokerin ruskean värin ja eihä ny sellanen sovi laisinkaan meikäläiselle :)

Kivaa näit on tehä... mut ei iha joka kohassa välttämäti lasten katteltavaa saatikkaa kuunneltavaa :)
Ens viikosta jatketaan... pipareilla :) Jaa no kyl muutaman mökin tarttis olla valmiina jo ens viikonloppuna 8D
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti